کمال گرایی

احتمالا کمال گرایی مفهوم واضح نیست چرا که هر فردی آن را به شیوه متفاوتی تجربه می کند. اما آنچه در همه ما وجود دارد این است که کمال گرایی اجازه نمی دهد بتوانیم زندگی خود را به طور کامل زندگی کنیم. فرد کمال گرا در پی کامل و بی نقض بودن است. به این معنا که برای خود و دیگران معیارهای سطح بالایی که رسیدن به آنها غیر ممکن است تعیین می کند و بر این باور است که نباید اشتباه کند، نقص داشته یا با دیگران سر ناسازگاری داشته باشد. در واقع کمال گرایی در نهایت باعث می شود به جای اینکه احساس بهتری داشته باشیم حس بدتری را تجربه کنیم.تمرکز اصلی بیشتر افراد کما ل گرا روی نیاز به کامل کردن خود و اصلاح یا پنهان کردن جنبه هایی از خود است که آن را نا کامل می دانند. کمال گرا ها ارزش خویشتن را بر پایه عملکرد و دستاورهایمان بنا می کننند از طرفی چندان هم انعطاف پذیر نیستند تا از پیشرفت ها و اشتباهاتی که آنها را رها نمی کنند و به عزت نفس آنها آسیب زده احساس بی ارزشی و بی کفایتی برایشان به جای می گذارند جدا شده و خود را بازسازی کنند.افزون بر این کمال گراها اجازه می دهند دیگران احساس خود ارزشمندی آنها را تعیین کنند. آنها معتقداند احساس خود ارزشمندی امری اکتسابی و تنها زمانی موفق هستند که دیگران آنان و موفقیت ها یشان را تایید کنند. به این طریق اجازه می دهند دیگران احساس خود ارزشمندی را برایشان تعیین کنند.

کماگرایی چطور خود را در زندگی مراجع ها نشان می دهد؟

این سه صفت شخصیتی که توسط پی. آل . هویت و جی آل فلت ( 1991) شناسایی شده اند در درک کمال گرایی به ما کمک می کنند :

1- کمال گرایی خود مدار : در این حالت فرد از خود انتظار کامل بودن دارد. او برای خود معیارهای سطح بالا و غیر واقع بینانه ای تعیین می کند که دست نیافتنی هستند. فرد هدف مدار و نسبت به خود سخت گیر است. وی در پاسخ به معیارهای سطح بالای غیر واقع بینانه خود انتقادی زیادی را متوجه خویش می سازد. فرد به هر اشتباه و نقضی توجه نموده و آنها را در ذهن خود نشخوار می کند و بابت آنها خود را سرزنش می نماید.

2- گمال گرایی دیگر مدار : فرد در این حالت از دیگران انتظارات غیر واقع بینانه دارد. از دیگران انتظار کامل بودن دارد و در صورتی که آنان به این معیارها دست نیابند آنها را سرزنش کرده و به راحتی مقصر را پیدا می کند. او نسبت به دیگران به شدت رفتار انتقادی دارد و وقتی آنان را از پیس این انتظارات بر نمی آید عصبانی یا نا امید می شود.

3- کمال گرایی جامعه مدار : در این حالت فرد معتقد است دیگران انتظارات غیر معمول سطح بالایی از او دارند که رسیدن به آنها غیر ممکن است.

کمال گرایی ممکن است بر هر یک یا تمام حوزه های زیر اثر بگذارد :

1- موفقیت های شغلی : فرد بی وقفه کار می کند و از خود انتظار دستاوردهای شغلی مانند : ارتفا گرفتن، داشتن بزرگ ترین حساب مالی ، بهترین فروشنده شدن و موفقیت مالی دارد.

2- فرزند پروری : فرد انتظار دارد خود، همسر یا شریک زندگی اش والد بی نقضی باشند و از فرزندان خود انتظار کامل بودن دارد. فرد می خواهد که تربیت فرزند همیشه آسان و سرگرم کننده باشد و فرزندانش درهر کاری که انجام می دهند موفق باشند.

3- اندام، وزن یا وضعیت ظاهری : فرد نسبت به ظاهر خود و قضاوت شدن بر اساس ظاهرش بسیار دل مشغول و سخت گیر است. او هیچ گاه احساس نمی کند که به اندازه کافی لاغر، قد بلند، خوش اندام یا جذاب است.

4- عملکرد تحصیلی : فرد انتظار دارد در دوران تحصیل معدلش بالای 19 بشود و بهترین دانش آموز یا دانشجو باشد.

5- توانایی های ورزشی یا تناسب اندام : برای این افراد ورزش ها و تناسب اندام چیزی نیست که با هدف سرگرمی یا متناسب ماندن انجام شوند. آنان ورزشکاران بسیار سخت کوشی هستند که انتظار دارند در تمام فعالیت های ورزشی عالی باشند. این افراد رقابتی عمل می کنند، مداوم وزنه را بالای سر می برند و به سختی خود را ورای محدودیت هایی که بیشتر افراد هم سن یا هم سطح ( ورزشی ) با آن مواجه هستند قرار می دهند.

6- زندگی بی نقض : کما ل گراها نیاز دارند زندگی ، خانواده و خودشان بی نقض به نظر برسند و ظاهر عالی داشته باشند به طوری که هر کسی که آنها را می بیند با خود بگوید چقدر فوق العاده هستند. این افراد دوست دارند خانه شان مانند خانه های روی جلد مجله طراحی دکوراسیون داخلی باشد، آشپز خانه بی نظیری داشته باشند، روی لباس هایشان نشان جدید ترین طراحان مد نوشته شده باشد .

7- محیط فیزیکی : افراد کمال گرا انتظار دارند خانه و محیط کارشان تمیز و مرتب بوده و همه چیز سر جایش قرار داشته باشد. وقتی اشیا سرجایشان نیستتند یا اطرافشان منظم نیست عصبی و آشفته می شوند.

منبع

کتاب غلبه بر کمال گرایی

ترجمه سارا کمالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *