زودرنجی چیست و چگونه آن را رفع کنیم؟
زودرنجی چیست؟ زودرنجی اصطلاحی است که برای افراد بسیار حساس استفاده میشود. کسانی که توانایی کنترل سیستم عصبی مرکزی خود را ندارند و خیلی زود تحت تاثیر احساسات منفی دیگران قرار میگیرند. در واقع تمام محرکهای قوی فیزیکی، عاطفی، و اجتماعی بر روی این افراد تاثیرگذار خواهد بود و سبب ناراحتی آنها میشود.
به عبارت دیگر افراد زودرنج نمیتوانند سیستم عصبی خود را کنترل کنند و نسبت به هر مسئلهای حساس خواهند بود. در برخی موارد افراد زودرنج بیش از حد حساس میشوند و از اینرو ویژگی شخصیتی آنها با چالشهایی روبهرو خواهد بود. البته این افراد هم نقاط قوت دارند و هم دارای نقاط ضعف هستند. کلینیک روژمان قصد دارد شما را بیشتر با مفهوم زودرنجی آشنا کند.
مفهوم زودرنجی چیست؟
اصطلاح زودرنجی برای اولین بار توسط عدهای از روانشناسان در اواسط دهه 1990 روی کار آمد. در واقع از همان زمان افراد با زودرنجی دست و پنجه نرم میکردند. با گذر زمان و افزایش تعداد افراد زودرنج، اهمیت به این موضوع نیز توسعه پیدا کرد. آیا تا به حال کسی به شما گفته است که بیش از حد حساس هستید؟
شاید کسی به شما توصیه کرده باشد که نباید به مسائل خیلی فکر کنید و خودتان را درگیر هر مسئله کوچک و بزرگی قرار ندهید. در برخی مواقع نیز افراد معتقد هستند شما باید کمی بیاحساس باشید و کمتر به مشکلات خود فکر کنید. در چنین شرایطی که شما به طور دائم از حرفها یا عملکرد سایرین ناراحت میشوید، در واقع زودرنجی شما به تایید میرسد.
به نظر شما دلیل زودرنجی چیست؟ در ادامه این راهنما به دلیل این ویژگی اخلاقی نیز اشاره خواهیم کرد. به طور کلی افرادی که دارای حساسیت زیاد هستند و بیش از حد غصه میخورند یا با کوچکترین برخورد دیگران احساس ناخوشایندی به آنها دست میدهد زودرنج خوانده میشوند.
دلیل زودرنجی چیست؟
در نظر داشته باشید زودرنجی به این معنا نیست که شما بیمار هستید و باید بیماری خود را درمان کنید. البته که تشخیص این ویژگی اخلاقی کار سادهای نخواهد بود ولی برای درمان و رفع دلایل زودرنجی نیاز به شرایط خاص و ویژهای ندارید. کافی است این ویژگی شخصیت خود را تشخیص دهید و در جهت حل مشکل خود دست به کار شوید.
بعد از تشخیص مشکل زودرنجی خود راحتتر میتوانید خود را درمان کنید. در ضمن با کشف دلایل زودرنجی میتوانید تاثیرات مثبت و منفی زودرنجی را درک کنید و در صدد کارایی صحیح آن مشغول شوید. زودرنجی انواع مختلفی دارد که محققان به شناسایی آنها مشغول هستند. به نظر شما دلیل اصلی زودرنجی چیست؟
- تماشای فیلمهای خشونتآمیز یا نمایشهایی که احساسات شما را برانگیزد. احساس ناآرامی حاصل از این فیلمها باعث زودرنجی شما میشود.
- غرق شدن در مسائل منفی نیز دلیل دیگری برای زودرنجی افراد خواهد بود. به طور کلی نباید محرکهای حسی مانند شلوغیهای پرسروصدا یا دعواها را جدی بگیرید و خودتان را ناراحت کنید.
- پوشیدن لباسهایی که اعتماد به نفس شما را کاهش دهد و باعث حال بدتان شود
- بیش از حد کار کردن و عدم استراحت کافی نیز میتواند دلیل دیگری برای زودرنجی افراد محسوب شود.
- هرگز خود را در یک اتاق تاریک حبس نکنید و سعی کنید با افراد پرانرژی در ارتباط باشید تا بتوانید از مشکل زودرنجی خود جلوگیری کنید
علائم زودرنجی چیست؟
افراد زودرنج به طور معمول تنها هستند و نمیتوانند در برقراری ارتباط با سایرین به خوبی عمل کنند. درواقع افراد زودرنج در مهارتهای ارتباطی ضعیف هستند و در بیشتر مواقع از جمعهای دوستانه فاصله میگیرند. این افراد از اجتماع عقبنشینی میکنند و بیشتر از زندگی تنها خود لذت میبرند و تمایلی به زندگی جمعی یا دوستانه ندارند.
به زبان ساده میتوان گفت افراد زودرنج زندگی درونی غنی دارند ولی نمیتوانند با محیط بیرونی خود ارتباط خوبی برقرار کنند. در واقع افکار عمیق و احساسات قوی این افراد مثالزدنی است ولی به هر حال این ویژگی شخصیتی تا حد زیادی منفی به حساب میآید و باید برای درمان آن دست به کار شود.
پرسشنامهها و سوالات بسیاری در مورد تشخیص زودرنجی تهیه شدهاند. با کمک این پرسشنامهها میتوانید زودرنجی خود یا سایر اطرافیانتان را تشخیص دهید و در جهت حل این معضل دست به کار شوید. به نظر شما راهحل زودرنجی چیست؟
افراد با تشخیص این معضل شخصیتی خود باید از کمک درمانگران حرفهای استفاده کنند. ناگفته نماند همیشه بهترین راهنما و حلال تمام مشکلات شخصیتی افراد، خود فرد خواهد بود ولی در برخی موارد فرد به تنهایی نمیتواند از پس مشکل رفتاری خود برآید و نیاز به حضور یک مشوق و درمانگر دارد.
در چنین شرایطی بد نیست به سراغ روانشناسان بروید و با آنها مشورت کنید تا در کوتاهترین زمان ممکن بتوانید به نتیجه دلخواه خود دست یابید. هرگز نباید حضور این درمانگران را دست کم بگیرید. توصیه میکنیم به آنها اطمینان کنید و خودتان را به آنها بسپارید.
نتیجهگیری
در راستای رسیدن به پاسخ این پرسش که زودرنجی چیست؟ باید از سلامت فیزیکی و ذهنی خود مطمئن شوید، مشکلات روحی خود را بدانید، و از مشاوران و متخصصان حرفهای این حوزه کمک بگیرید. پزشک متخصص با بررسی ویژگیهای فیزیکی، روحی یا حتی رفتاری شما میتواند به شما بگوید که براساس چه راهکارهایی در جهت مدیریت این ویژگی شخصیتی و مسائل حاصل از آن دست به کار شوید.
بسیاری از پزشکان و متخصصان میتوانند حل مشکل زودرنجی شما را بررسی کنند. روانشناسان، روانپزشکان، و متخصصان میتوانند چالشهای عمومی و شخصی افراد را مورد بررسی قرار دهند. در این مقاله سعی کردیم شما را با روش های آسان برای حل معضل زودرنجی آشنا کنیم و توصیههایی در این مورد برایتان شرح دهیم.
در ضمن اگر در مورد راه حل چالشها و حل معضل مربوط به زودرنجی پرسشی در ذهن دارید، میتوانید از کارشناسان و متخصصان کلینیک روژمان کمک بگیرید. این کارشناسان به صورت آنلاین و حضوری نیز با شما در ارتباط خواهند بود.
به نظر شما از چه طریقی میتوان در کنترل زودرنجی موفق بود؟ نظرات و سوالات خود را با ما در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.