
مرحله یک سوگ:
مرحله دوسوگ:
مرحله سهسوگ:
مرحله چهارسوگ:
غم و اندوهنبود عزیز، فقدان و تنهایی به تدریج منجر به غم و اندوه، تنهایی و گوشه گیری وی می شود. نیاز دارد که با رنج نبودن وی سازگار شود و در این مدت: اندوه، حسرت، غم، غصه و تاسف زیادی تجربه می شود.احساس گناه بابت کارهایی که انجام نشده یا کارهایی که انجام شده بسیار رایج است. مهم است که فرد بداند این احساس گناه هم جزیی از فرآیند سوگواری است.
مرحله پنجمسوگ:
*نکات مهم در مورد سوگ
از زمان رخ دادن فوت/ جدایی، حداقل به مدت یک سال، توانایی برقراری رابطه جدید وجود ندارد،
– سوگواری یک فرآیند طبیعی است و همه آدم ها آن را تجربه می کنند،
– سوگواری دوره ای تلخ و دردناک است،
– راهی برای رهایی یا کوتاه کردن دوره سوگ وجود ندارد جز آن که آن تجربه شود،
– هر راهی برای کوتاه کردن یا حذف فرآیند سوگواری منجر به آسیب جدی روانی و طولانی شدن دوره سوگ و سوگواری می شود.افسردگی و سوگ چه تفاوت ها و شباهت هایی دارند؟
شباهت سوگ با افسردگی
هر دو بعد از جدایی و از دست دادن اتفاق می افتند،
– غم، غصه، گریه، مشکل خواب، اشتها و … در هر دو وجود دارد،
– هر دو پر از رنج و درداند
تفاوت سوگ و افسردگی
افسردگی اختلال است ولی سوگ پدیده ای نرمال و طبیعی است،
*تفاوت سوگ و افسردگیدر افسردگی همه چیز بی معنا و بی ارزش می شود، ولی بدحالی های سوگ بیشتر در مورد موضوعات مرتبط با فرد از دست رفته است، در افسردگی، غم و اندوه تقریبا پایدار است ولی رنج سوگ بیشتر به صورت موجی است که به هر آن چه مرتبط با فرد متوفی باشد بیشتر و بیشتر می شود، در افسردگی فرد احساس بی ارزشی می کند ولی در سوگ فقط زمانی حس بی ارزشی می آید که مرتبط با کارهایی است که فکر می کند باید انجام می داده یا نباید انجام می داده،در سوگ، فکر خودکشی نیست. اگر فکر خودکشی در سوگ وجود داشته باشد برای «پیوند مجدد» با متوفی است ولی در افسردگی چنین نیست
علایم اختلال سوگ پیچیده و مداوم:
کتاب درمان شناختی – رفتاری برای مشکلات سلامت روان